KONFEDERASYON HABERLERİ

Yalçın, Toç Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda Konuştu
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’e bağlı Toç Bir-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından düzenlenen “Eğitim ve İstişare Toplantısı”nda konuştu.
Toç Bir-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından organize edilen “Eğitim ve İstişare Toplantısı” Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Julide Sarıeroğlu, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, Toç Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Emine Akgün, Memur-Sen’e bağlı sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Burada teşkilata hitap eden Yalçın, Memur-Sen’in değerlerine göre sendikacılık yaptığını ifade ederek “Ne yaptığımızı, ne yapmamız gerektiğini ve nerede durduğumuzu biliyoruz. Çünkü ayağımızı medeniyet değerlerimize basıyoruz. Özgüvenimizi durduğumuz yerden alıyoruz. Memur-Sen bu anlamda değerleri üzerinde duran bir teşkilattır. Sendikacılığı diğerlerine göre yapan değil değerlerine göre yapan ve gayretini buna göre çoğaltan bir teşkilattır. Memur-Sen Türkiye’de sendikal alana yeni bir ses yeni bir soluk getirmiştir. 27 yıllık sürede hiçbir zaman esnafın camını kırmamıştır. Kaldırım taşıyla derdi olmamıştır. Milletin arabasıyla, malıyla derdi olmamıştır. Çünkü biz bu ülkeye karşı borçluyuz. Biz bu ülkeye borçluyuz ama devletten alacaklıyız. Çünkü devlet bizim işverenimiz” şeklinde konuştu.
Memur-Sen’in milli gelirin adil dağıtılması mücadelesi verdiğini belirten Yalçın, “Bizim devlete, diğer bir deyişle kamu işverenine yaptığımız eleştiriler ulusal gelirin milli gelirin düzgün dağıtılma mücadelesinden kaynaklanıyor. Bizim mücadelemiz adaletin temin edilme mücadelesidir. Biz bunu yapmakla bu ülkenin refahına iç huzuruna barışına, gelir dağılımında adaletine hizmet ediyoruz. Ekmeğimizi alma mücadelesi veriyoruz” diye konuştu.
Kadın Teşkilatlanmamızın Yolu Açık, Yeter Ki Gayret Edelim
Memur-Sen ve bağlı sendikaların kadın komisyonlarına büyük görev düştüğünü belirten Yalçın, “Emek mücadelesinde kadın teşkilatlanmamızın yeri ve rolü her zamankinden fazla. Büyük değişimler hep kadınların öncülüğünde gerçekleşti. Bu yüzden Memur-Sen kadın teşkilatlanmasının öneminin büyük ve yolunun açık olduğunu belirtmek istiyorum. Yol açık yeter ki gayret gösterelim. Herkes kendi hesabını verecek, herkes yaptığı kadar yapması gerekirken yapmadıklarıyla da hesaba çekilecek. Bu bilinçledir ki Diyarbakır annelerine ilk destek elini uzatan teşkilat sizlersiniz. Başta Suriye olmak üzere mazlum coğrafyalardaki kadınlar için başlatılan Vicdan yürüyüşü ve haykırışı bu teşkilattan çıktı. Kamusal alan yalanını bitirmek bu yüzden bu teşkilatın eseri. Yolumuz açık yeter ki inanarak yola devam edelim” ifadelerini kullandı.
Memur-Senli kadınların saha çalışmalarına önem vermesi gerektiğini belirten Yalçın, “Sahaya inecek ve insanların yüreğine dokunacaksınız. İş yerine gidecek ve çalışanlarla dertleşeceksiniz. Daha sonra dertleştikleriniz, hatırını sorduklarınız dolayısıyla bu kapasite büyüyebilir. Bütün ibreler sizden yana; sendikacılık iftihar tablosu size ait. 258 kazanım size ait. Başarı tablosu size ait… Özgürlüklerin sağlanması sizin başarınız” diye konuştu.
Sarıeroğlu: Kadının Olmadığı Alanda Başarı ve İlerleme Eksik Olur
Toç Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda konuşan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Julide Sarıeroğlu eski bir sivil toplumcu olarak bu türden programlara katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek “Kadının olmadığı bir alanda her şeyin eksik olduğunu açıkça ifade etmek gerekiyor. Nasıl ki tek kanatlı bir kuş uçamıyorsa, kadının olmadığı alanda da başarı ve ilerleme eksik olur. Türkiye’nin kalkınmasında ve gelişmesinde kadınların vermiş olduğu emeğin büyük katkısı var. 18 yıldır Ak Parti hükümetleriyle kadınlarla siyaset yapan, kadınları siyasetin merkezine koyan Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la yol yürümekten de onur duyuyorum. Bu süreç boyunca da kadınlara yönelik devrim niteliğinde işlerin altına imza attık” diye konuştu.
Sendikal alandaki kadın çalışmalarının emek mücadelesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Sarıeroğlu, “Özellikle bu devrim niteliğindeki düzenlemelerle sahada kadınlar olarak oluşturulan birlikteliklerin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Ben bu vesileyle, Memur-Sen Konfederasyonu bünyesinde faaliyet gösteren Kadınlar Komisyonu teşkilatlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bu noktada Kadın Komisyonlarına yol açan, destek veren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’a ve yönetimine de müteşekkir olduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Öztürk: Sadece Nicelik Bakımından Değil Nitelik Olarak da Güçlü Bir Sendikayız
Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk ise Toç Bir-Sen olarak güçlü bir teşkilatlanmaya sahip olduklarının altını çizerek, 61 Şube, 31 İl Başkanlığı ile 2000’i aşkın İşyeri Temsilcisinin yanı sıra, tüm il ve şube başkanlıklarına bağlı olarak 81 ilin neredeyse tamamında, Kadınlar Komisyonu oluşturduklarını kaydetti. Sadece nicelik bakımından değil nitelik olarak da çok güçlü bir teşkilata sahip olduklarını dile getiren Öztürk bu noktada kadınlar komisyonunun büyük rolü olduğunu söyledi. Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler Memur-Sen ve Toç Bir-Sen olarak; kadınların, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve sendikal alanlarda, yani hayatın her alanında daha fazla yer ve görev alması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadın; toplumun temelinin oluşmasında, kültürün yaşatılmasında, geleceğin ve yarınların şekillenmesinde öncü unsurdur ve kadının toplumdaki rolü, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin en önemli göstergelerinden biridir. Bu nedenle daha müreffeh bir ülke, daha mutlu bir toplum, daha sağlıklı bir nesil ve daha güçlü yarınlar için kadınların etkinlik alanları genişletilmeli ve güçlendirilmelidir”
Memur-Sen ve Toç Bir-Sen olarak kadınların aile hayatı, sosyal hayat ve çalışma hayatlarına ilişkin sorunların çözümü, haklarının korunması ve geliştirilmesi noktasında kararlılıkla mücadele ettiklerini de söyleyen Öztürk; “Faşizan uygulamaların mirası olan, sadece kadını değil insan onurunu çiğneyen Darbe artığı başörtüsü yasağının kaldırılması, mobinge yönelik cezaların artırılması, kadın istihdamının artırılması, evlenme ve doğum izinlerinde düzenlemeler yapılması, süt izni süresinin uzatılması, süt izni süresince nöbet ve gece vardiyası verilmemesi konularında yapılan düzenlemeler kadınlara yönelik elde ettiğimiz kazanımlarımızdan bazıları. Bunlar tabii ki çok önemli kazanımlar lakin yasal düzenlemelerle sosyal statüsünün güçlendirilmesi hususunda yapacaklarımız, taleplerimiz tabii ki bunlarla sınırlı değil. Ülkemizde özellikle son yıllarda, kadın sorunsalında pozitif bir dönüşüm oluşmuş, çok önemli düzenlemeler yapılmış, büyük adımlar atılmıştır” şeklinde konuştu.
Aydın: Memur-Sen’in Teşkilatçı Kadınları Olarak Ter Dökmeye Devam Edeceğiz
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın ise İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada kadınların sorunlarının bazı kesimler tarafından yanlış bir şekilde ele alındığını ve ideolojilere alet edildiğini belirterek “Günümüzde kadın konusu ideolojilerin meydan muharebesine dönmüş durumda. Kültür, inanç, hukuk, örf, olağan şüpheli haline getirilmiş ve her tartışma oldukça gerilimli bir zeminde yapılmakta. Ortada bir sorun var arkadaşlar, ortada bir çarpık anlayış, yamuk bakış, yanlış okuma silsilesi var, kadına dair tüm tartışmalar adeta bir gayya kuyusunun içine atılıyor. Ortada kadınların sorunları kadar bu sorunların yanlış ele alınışı var.
Biz, kadınların cinsiyetlerinden dolayı yaşadıkları sorunların inkarını ne kadar sorunlu buluyorsak, tüm sorunların cinsiyet temelli olduğu genellemesini de reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
Memur-Senli kadınların, “sendikalı kadın” değil “sendikacı kadın” olduklarını ve bu bilinçle kadın örgütlenmesinin artması yolunda mücadele edeceklerini ifade ederek “Karar mekanizmalarında cinsiyetin değil liyakatin belirli olduğu, çalışma yaşamının insan onuruna yakışır koşullarda dizayn edildiği , eşit işe eşit ücretin ödendiği bir çalışma hayatı için mücadele ediyoruz. “Mobbingin, tacizin, tükenmişlik sendromlarının yaşanmadığı, meslek hastalıklarının olmadığı bir çalışma yaşamı mümkündür’ diyoruz. Biz Memur-Sen’in teşkilatçı kadınları olarak, tüm bu sorunların ve yanlış çözümlerin toplumsal yaşamda ürettiği sosyal maliyetlerin de farkındayız. Sorunların tespiti, çözümlerin temini için alanda etkiyi artıracak saha çalışmalarımızla ter dökmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Toç Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Emine Akgün ise yaptığı konuşmada katılımcıların programı teşrif etmelerinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Akgün, “Eğitim ve İstişare Toplatısı”nda önemli katkıların sunulacağını ifade ederek, programın Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni etti.